Fontos információk a koronavírusról (COVID-19) itt

SAJTOK

ÉS

BOROK

A Kanári-szigeteken termelt sajtok és borok oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező ínyencségek. Mindegyik sziget nevéhez fűződik legalább egy ilyen termék. Nem véletlen, hogy az itt előállított sajtok előkelő díjakat nyertek olyan világversenyeken, mint a World Cheese Awards, az innen származó borokat pedig rendre igen magas pontszámokkal jelölik Peñín és Parker borkalauzaiban, amelyekben évről évre a világ legjobb borait sorolják fel. Nemzetközi elismertségük hosszú múltra tekint vissza, hiszen még William Shakespeare is megemlítette őket némelyik írásában.

Vagyis bármelyik szigetre vetődjön is a turista, mindenhol hódolhat a minőségi ízek élvezetének.

/
El Hierro
Természetes termékek

El Hierro szigete mindössze két pincészetének köszönheti, hogy elnyerte az oltalom alatt álló eredetmegjelölés jogát. E nem mindennapi tény borainak minőségét bizonyítja. A magyarázat nem más, mint hogy a szigetet nem sújtotta a filoxérajárvány, így a borok igen régóta fennmaradt szőlőfajtákból készülnek. Ám ez a természetesség és tisztaság nemcsak a borokról mondható el, hanem a kézműves módszerrel készült és szövetkezeteken keresztül értékesített füstölt sajtokról is.
Borászatok és sajtkészítők El Hierrón >

/
Fuerteventura
A sajtkészítő nagyhatalom

A fuerteventurai sajt 1996 óta viseli az oltalom alatt álló eredetmegjelölést, lévén az egyik leghíresebb fajta az egész szigetcsoportban. Számos alkalommal választották a világ legjobbjai közé, és ízletességét a World Cheese Awards bajnokság kóstolói is méltatták. Könnyű felismerni paprikától vöröses árnyalatú kérgéről és enyhén savanykás, ugyanakkor édeskés ízéről.
Sajtkészítők Fuerteventurán >

/
Gran Canaria
Az árnyalatok gazdagsága

A Gran Canaria-i eredetmegjelölés két korábbi – a Monte Lentiscal és a Gran Canaria – egyesítéséből született, s mint ilyen, rendkívül széles borpalettával dicsekedhet, és olyan eltérő szőlőfajtákból tevődik össze, mint a negramoll, a malvázia, a listan és a negra común. Az itteni bor remek kísérője a sziget Flor de Guía nevű sztársajtjának. Az igen zamatos, meglepően krémes és aromás sajtot tehén- és juhtejből készítik, melyhez növényi eredetű oltóanyagként articsókavirágot adnak.
Borászatok és sajtkészítők Gran Canarián >

/
La Gomera
Természetes jelleg

La Gomerán minden zugban megpróbálnak növényt termeszteni. Nem csoda, ha az ember a legmeredekebb lejtőkön, sőt a sziklafalakon is találkozik szőlőtőkékkel. A legjellegzetesebb a forastera blanca nevű fehér szőlő. A belőle készült különleges árnyalatú és bukéjú borokat előszeretettel adják olyan fogások mellé, mint az almogrote, a La Gomera-i sajtból, paprikából és paradicsomból kevert krém.
Borászatok és sajtkészítők La Gomerán >

/
La Palma
Európában egyedülálló szőlőfajták

La Palma meglátogatásakor nem szabad kihagyni az itteni eredetmegjelöléssel rendelkező borok megkóstolását, ugyanis ezek a borok olyan szőlőfajtákból készülnek, amelyek máshol Európában már évszázadokkal ezelőtt kivesztek. A borászok is nagyra értékelik őket. Egy palack különleges bor mellé ideális borkorcsolya lehet a La Palma-i füstölt sajt, amelyet nyers kecsketejből készítenek, és egy-egy tömbje akár 15 kg-ot is nyomhat.
Borászatok és sajtkészítők La Palmán >

/
Lanzarote
A vulkán íze

Lanzarote holdbéli tájainak vulkanikus földje jellegzetes ízt kölcsönöz az itteni termékeknek, különösen a boroknak és a sajtoknak. Hogy az ember erről meggyőződjön, elég ellátogatnia La Geria szőlészetébe, ahol összetételüket és szépségüket illetően világviszonylatban is páratlan borokat kóstolhat. A vulkanikus sziklakúpokon növő szőlőtőkék látványos színkontrasztokat képeznek, és árnyalatokban gazdag borfajtákat adnak. És a sajtok? Az itt őshonos kecske tejéből készülnek. A vulkanikus talajú, száraz, kopár legelőkön nevelkedő állatok intenzív ízű, minőségi tejet adnak, melyből kiváló friss és érlelt sajtokat állítanak elő.
Borászatok és sajtkészítők Lanzarotén >

/
Tenerife
Változatos ízek

Tenerifén igen kis távolságon belül drasztikus szintkülönbségek tapasztalhatók, rendkívül sokféle mikroklímával és vidékenként igen változatos szőlőfajtákkal. Nem csoda, hogy a szigeten 5 különböző védett eredetmegjelöléssel rendelkező bort is termelnek, méghozzá kimagasló minőségben. Vörösek, fehérek, rozék, édes malváziák... És mi lehetne ideálisabb kísérőjük, mint egy zamatos sajt? A helybéliek között a friss sajt örvend a legnagyobb népszerűségnek, de kitűnő alternatíva a paprikával, gofióval – speciális lisztkeverékkel – bevont, enyhén fűszeres ízű füstölt sajt is.
Borászatok és sajtkészítők Tenerifén >