Fontos információk a koronavírusról (COVID-19) itt

A Kanári-szigetek

másik arca

A kényeztető éghajlat, a paradicsomi partok és a burjánzó természet korántsem minden, amit a Kanári-szigetek tartogat. Legalább ilyen érdekesek az évszázadok óta változatlanul megőrzött hagyományok és ünnepek. Egyre többen és többen kíváncsiak a szigetek eme oldalára is, hiszen ez is éppúgy hozzátartozik a kanári-szigeteki emberek lelkületétéről alkotott képhez.

Vegyen részt Ön is a népszerű fiestákon, érezze át a vallási ünnepek átszellemültségét, lépjen a helyi néptánc és népzene ritmusára, és ízlelje meg az egyes vidékek jellegzetes csemegéit! Nos, ezek után elmondhatja magáról, hogy ismeri a Kanári-szigeteket.

/

Hagyomány

és vallás

Európában a vallás és a kultúra mindig is elválaszthatatlan volt egymástól. Nem csoda, ha a legtarkább ünnepek gyakran épp a legszentebbek. Ám mindenesetre mindig nyitott szellemiségben zajlanak, és szívesen bevonják a látogatókat is.

Bajada
de la Virgen
de los Reyes

El Hierro

Minden negyedik év júliusában kerül sor El Hierro egyik legnagyobb ünnepére, amikor a Szűz képét lehozzák a sabinosai legelőről a fővárosba, Valverdébe. A színes menethez minden faluban többtucatnyi táncos csatlakozik.

Bajada de la Virgen
de las Nieves

La Palma

A nemzeti turisztikai kincsnek nyilvánított ünnepet ötévente rendezik meg La Palma szigetén. Kihagyhatatlan attrakció a törpék tánca, amikor is egész éjjel a „polca recova” ritmusára ropva vonulnak végig a Real utcán, míg hajnalban el nem érnek Szűz Mária hajójához.

Az esemény megtekintése

Bajada
de la Virgen
de Guadalupe

La Gomera

Az a szerencsés turista, aki épp az ötévente tartott ünnep idején vetődik La Gomerára, végignézheti a hajós felvonulást, amelynek keretében a Guadalupei Szüzet halászhajók által kísérve szállítják puntallanai szentélyéből a sziget fővárosába. Ám a többi évben sem kell nélkülözni az ünneplést: az októberi fiesta idején a Szűz szentélyénél tartanak körmenetet.

Az esemény megtekintése

Corpus Christi,
La Orotava

Tenerife

Úrnapja ünnepén több ezer látogató vonul végig La Orotava színes virág- és homokszőnyeg borította utcáin. Kihagyhatatlan látványosság a városháza előtti teret beborító, hetekig készülő óriási szőnyeg, melyet a Teide lábánál gyűjtött, különféle színű homokból állítanak össze.

Az esemény megtekintése

La Rama,
Agaete

Gran Canaria

Gran Canaria egyik városkájában, Agaetében több ezer ember gyűlik össze minden év augusztus 5-én, és táncolva, kezükben egy-egy faágat rázva zarándokolnak a Virgen de las Nieves-szentélyhez, miközben esőért könyörögnek. Aki épp ez idő tájt jár a településen, bátran csatlakozhat a hatalmas fejű bábok vezette menethez.

Az esemény megtekintése

Fiesta de la Virgen
de la Peña

Fuerteventura

A Kanári-szigetek egyik legrégibb ünnepe. Legfőbb eseménye a „La Peñita” tiszteletére tartott zarándoklat – így becézik védőszentjüket, Szűz Máriát a fuerteventuraiak. A Szűz szentélyéig tartó menetelés kísérői a helyi népzene és a helyi konyha fogásai.

Az esemény megtekintése

Romería
de los Dolores

Lanzarote

A sziget lakói mindenütt felöltik legszebb ünnepi népviseletüket, hogy részt vegyenek a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére tartott zarándoklaton. A menetoszlopok hajnalban kelnek útra a sziget több pontján, és Mancha Blancában futnak össze, pontosan ott, ahol a Szűz csodát tett: megállította a lávát a Timanfaya kitörésekor.

Az esemény megtekintése

Nézze meg programnaptárunkat, mellyel folyamatosan tájékozódhat a Kanári-szigetek aktuális eseményeiről.