Fontos információk a koronavírusról (COVID-19) itt

A

7 tónus

7 szigete

Köztudott, hogy a környezet nagyban meghatározza a népek életét, illetve muvészi és zenei világát. Nem meglepo tehát, hogy a Kanári-szigetek gazdag és sokszínu zenei kultúrával rendelkeznek. A hét sziget nagyon különbözo tájai igencsak sokféle ihletet kínáltak a helyieknek, nagyon eltérové formálva a zenei és néptáncstílusokat is. Ebben a muzikális sokszínuségben nevelkedett a világ valaha élt egyik leghíresebb tenorja, Alfredo Kraus is.

Ahogy a világ bármely más táján, a Kanári-szigeteken is a zene teremti a legmeghittebb köteléket az emberek között az élet legkülönfélébb helyzeteiben, legyen szó a mezon felcsendülo vetési-aratási dalokról, a lelkeket megszólító énekekrol bizonyos szertartásoknál, vagy olyan énekes-táncos mulatságokról, mint a folía, az isa és a malagueña.

Vagyis ha az a kérdés, hogyan ismerni meg legjobban a Kanári-szigetek kultúráját, a válasz: csukott szemmel, nyitott füllel.

/

Hagyományos

ritmusok

A Kanári-szigetek zenei hagyománya többféle kultúra hatása alatt alakult ki. A történelem folyamán európai és amerikai motívumok gazdagították, miközben a bennszülöttek osi ritmusai sem merültek feledésbe.

Az évszázadok alatt azonban a kanári-szigeteki zene saját arculatot öltött, kiforrott a helyi népesség egyedi kifejezésmódja, miáltal a kezdeteknél jóval összetettebb, sokrétubb zene stílus született.

/

Hagyományos énekek

és táncok

szigetenként

El Hierro

Baile del vivo, hierrói tangó, baile de la Virgen

Tenerife

Lo divino Santo Domingo, floridai tangó

La Palma

Sirinoque, aires de Lima, baile del trigo

Gran Canaria

Mazurka, endecha, aires de Lima

La Gomera

El tajaraste, avagy dobtánc

Fuerteventura

PPolka, siote és berlina

Lanzarote

Sorondongo és la zaranda

/

Zene a

fülnek egész évben

Képzeljen el egy helyet, ahol szívesen hallgatna zenét. Képzelje el, amint elmerül a hangok élvezetében, és az év minden évszakában újra meg újra része lehet ebben az élményben. Hangversenyek, opera-eloadások, klasszikus zenei fesztiválok és más zenei események véget nem éro sorban követik egymást.

Ám a képzelet valósággá is válhat: induljon, és fedezze fel személyesen a Kanári-szigetek gazdag zenei életét! A világ legkellemesebb éghajlatán az év 365 napján élvezheti a zene hangjait.

/

Nemzetközi

fesztivál

Az immár 30 éves múltra visszatekinto Kanári-szigeteki Nemzetközi Zenei Fesztivál a klasszikus zene világviszonylatban is rangosnak számító rendezvénysorozata. Európában minden évben ez az elso fesztivál, hiszen mindig január-február táján rendezik meg, ami csak a Kanári-szigeteken lehetséges az egész évben igen kellemes idojárásnak köszönhetoen.

Aktuális program
/

Alfredo Kraus

hangversenyközpont

A Las Palmas-i kulturális központként is ismert hangversenyterem Alfredo Kraus, a Kanári-szigetek legnemzetközibb és a közönség körében legnépszerubb tenorja nevét viseli, az énekes jelentos zenei munkásságának elismeréseként. Az Oscar Tusquets építész tervei alapján épült, vörös vulkáni sziklatalapzatra emelt épület 16750 m2 alapterületu, és 25 termében gyakran a fesztivál koncertjei is musorra kerülnek.

/

A tenerifei Adán Martín

hangversenyközpont

A korábban egyszeruen Auditorio de Tenerife néven emlegetett hangversenyterem a Kanári-szigetek hajdani kormányfojének állít emléket, ugyanis Adán Martín szorgalmazta a létesítmény megépülését abban az idoben, amikor o volt a kabinet elnöke. Az épület impozáns külsejétol, amely Santiago Calatrava építész fantáziáját dicséri, szinte eláll a szavunk, akárcsak programjainak gazdagságától. A különbözo mufajú zenei koncertek mellett más muvészeti eloadások is helyett kapnak itt.