Fontos információk a koronavírusról (COVID-19) itt

Minden képzeletet felülmúló helyek

A Kanári-szigetek bővelkednek olyan tájakban, amelyek gyakran minden képzeletet felülmúlnak. Paradicsomi tengerpartok, lenyűgöző tűzhányók, homokdűnék, zöldellő erdők, és nem utolsó sorban káprázatos, mindig derűs, mindig kék égbolt: mintha egy fantáziavilágba csöppentünk volna. Nem is csoda, ha a szigetcsoport seregnyi filmrendezőt és írót ihletett meg, és megannyi könyv és film helyszínéül szolgált.

Gregory Peck, Orson Welles, vagy akár az Agatha Christie-könyvek szereplői nem egyszer épp a Kanári-szigeteken bonyolódtak kalandokba. Ki tudja, a szigeteket járva talán Ön is úgy érzi majd magát, mintha egy tudományos-fantasztikus regény vagy film főhőse volna.

/

Filmbe illő

szigetvilág

© Warner Bros
© Warner Bros

„A titánok haragja” című film forgatásakor Tenerife tájai kis időre mitológiai díszletté váltak.

A Kanári-szigetek langyos, kristálytiszta vizeiben több ezer cetféle él, nem véletlenül választotta John Huston a „Moby Dick” című film, a Melville regénye alapján 1956-ban forgatott legendás mozi helyszínéül. Tenerife és Lanzarote vulkanikus tájai pedig őskori díszletként szerepeltek az „Egymillió évvel ezelőtt” (1966) című filmben, amelyben Raquel Welch játszotta a főszerepet, és amely később igen emlékezetes jeleneteivel vonult be a filmtörténetbe.

A szigetek más filmek forgatásának is tanúi voltak: „A titánok haragja” Tenerifén, a „REC 4: Apokalipszis” Gran Canarián, az „Exodus: Istenek és királyok” Fuerteventurán, „A tenger szívében” La Gomerán készült olyan hírességek közreműködésével, mint Liam Neeson és Christian Bale, vagy a rendező Ron Howard.

/

Napfényes

históriák

A Kanári-szigeteki tájak nemcsak helyszínül szolgáltak számos produkcióhoz, hanem sok rendezőt egyenesen meg is ihlettek. Például Pedro Almodóvart. „Megtört ölelések” című filmjének cselekménye részben Lanzarotén játszódik, és Penélope Cruz az

itteni partokon fürdőzve látható a mozivásznon. A „Halálos iramban 6.” producerei pedig Tenerifét választották, ide vonult vissza a két nagystílű bűnöző, akiket Vin Diesel és Paul Walker alakított. Mindkét film meghódította a fél világot, és újranézve őket még szórakoztatóbb lehet a felkészülés a kanári-szigeteki nyaralásra.

/

Irodalmi

inspirációforrás

Tény, hogy alig képzelhetni szebb látványt e kies vidéknél.”

- Verne Gyula

A történelem során nem egy író vonult el a Kanári-szigetekre, hogy ott vesse papírra regényeit. A leghíresebbek között találjuk az irodalmi Nobel-díjas José Saramagót, aki Lanzarotén telepedett le, és két könyvét is ennek a szigetnek szentelte. Vagy a brit Agatha Christie-t, aki a szigeteken merített ihletet „A titokzatos Kék Vonat” című krimijének befejezéséhez. Később, a Miss Marple-novellák egyikében a minden lében kanál idős hölgy egy Kanári-szigeteken történt bűnesetet göngyölít fel. Az írónő közben nem felejti el méltatni a kellemes, napos éghajlatot, a kitűnő strandokat és a nyüzsgő kikötőket.Vernét ugyancsak megihlette a szigetvilág. Ezen a vidéken játszódnak a „Thompson és Tsa utazási iroda” című regényének képzeletbeli utazásai, és az író Tenerifével kapcsolatban fogalmaz így: „Tény, hogy alig képzelhetni szebb látványt e kies vidéknél".

/

Írók

bölcsője

Híres írókként találjuk meg a könyvtárak katalógusaiban a Kanári-szigetek több szülöttét is. Olyan szerzők, mint Benito Pérez Galdós, Alberto Vázquez Figueroa vagy Rafael Arozarena, a Kanári-szigetek gazdag kultúrájának képviselőiként

a világirodalomban is fontos nyomot hagytak. Különösen a spanyolul tudóknak ajánlható művek a „Marianela”, a „Cienfuegos” vagy a „Mararía”, amelyek révén a tengerparton heverve vagy a természetben pihenve belefeledkezhetnek a kanári-szigeteki lélek rejtelmeibe.