Fontos információk a koronavírusról (COVID-19) itt

A kanári-szigeteki
füttynyelv

A La Gomera-i füttynyelv igen különleges kommunikációs forma, amelyet a sziget lakói évezredek óta használnak egymás között. A beszélt spanyol nyelvből kialakított füttynyelv úgy szállt apáról fiúra, mintha csak egy volna a mezőgazdasági munkához szükséges kellékek közül. Becslések szerint napjainkban mintegy 22 000 ember „beszéli” helyesen, és a világon egyedülálló füttynyelvet a fennmaradása érdekében a kormány 1999-ben kötelező tantárggyá tette az iskolában. La Gomera hegyeit járva érdemes fülelni, hátha felhangzik a füttyszó, amint két ember a távolból társalgásba kezd.

/
Évezredes
múlt

A füttynyelv megalkotása a Kanári-szigetek első lakóinak, a guancsoknak tulajdonítható, akik így helyváltoztatás nélkül is mélységes szakadékokon, meredélyeken átívelő beszélgetéseket folytathattak. Eredetileg a bennszülöttek nyelvéből, a kanári-szigeteki berberből alakult ki, és La Gomera mellett El Hierrón, Tenerifén és Gran Canarián is használták. A spanyol nyelvre csak azt követően ültették át, hogy a szigetek a kasztíliai korona fennhatósága alá kerültek. Ettől fogva a La Gomera-i füttyszó nemzedékről nemzedékre szállt egészen napjainkig, és a kanári-szigeteki kultúra egyik legfontosabb szimbólumává vált.

/
Egy nyelv,
amely
a világörökség része

A „silbo gomero” kulturális értékét felismerve, a megőrzéséért tett erőfeszítéseket honorálva az UNESCO 2009-ben felvette a füttynyelvet a világörökségi listára, kiemelve, hogy rendkívül hasznos, a sziget terepviszonyaihoz tökéletesen alkalmazkodó kommunikációs rendszerről van szó, amelynek összetettsége igen magas fejlettségi fokról tesz tanúbizonyságot.
Hol?
La Gomera
1999
Ebben az évben lett kötelező tantárgy az iskolákban
20.000
Ennyien „beszélik” helyesen
/
A La Gomera-i
identitás
jelképe
Ma a silbo gomero füttynyelv a Kanári-szigetek egyik legfőbb kulturális nevezetessége. Ha a hegyek között kalandozva nem sikerül meghallani a füttyszót, a sziget hagyományos fiestáin biztosan van rá esély, hiszen ilyen alkalmakkor gyakran kerül sor a füttynyelv ünnepélyes bemutatására.
Események keresése La Gomerán